Wat is een goede financieel adviseur? En wat is een goede hypotheek? Dat is voor iedere persoon verschillend. Het doel van de financieel adviseur is om u te helpen met goede voorlichting bij belangrijke financiële beslissingen. Een andere taak van de financieel adviseur is om aan te geven hoe u meer vermogen opbouwt.

De financiële wereld bestaat uit drie typen financieel adviseurs. De eerste groep financieel adviseurs werken bij de banken en verzekeraars. Daarnaast kunt u terecht bij kleine en grote hypotheekkantoren. Zij zijn de tussenpersonen die bancaire producten en verzekeringen van meerdere aanbieders vergelijken, adviseren en verkopen. Als derde zijn er financieel adviseurs die geen financiële diensten aanbevelen of verkopen. Zij adviseren over uw doel, financiële risico’s, knellende voorwaarden of overbodige diensten. Om alleen in uw belang te informeren of te adviseren, verwijzen deze adviseurs u door als u een bankproduct of verzekering wilt kopen.

Financieel advies bij banken of verzekeraars

Banken en verzekeraars ontwikkelen betaalproducten, beleggingsproducten, leningen, hypotheken, et cetera. Het is hun taak zoveel mogelijk producten te verkopen aan zoveel mogelijk klanten. Zij hebben dus geen belang om u te adviseren iets niet aan te schaffen of een financieel product van de concurrent aan te bevelen. Meestal verkopen deze productaanbieders – zoals banken en verzekeraars ook worden genoemd – alleen hun eigen merk. Zij vergelijken dus helemaal niets.

Financieel advies bij tussenpersonen

Intermediairs en financieel tussenpersonen zijn een extra verkoopkanaal voor de banken en verzekeraars. Zij vergelijken vaak meerdere, soms enkele tientallen aanbieders van hypotheken, leningen en verzekeringen. Zij vergelijken op prijs en voorwaarden. Daarmee is het verstandig om bij deze groep advies (of een second opinion) te vragen bij het aanschaffen van een bankproduct of verzekering. Net als banken verdienen tussenpersonen aan advies en bemiddeling (verkoop). Deze groep heeft dus een commercieel belang om u producten te verkopen.

Financieel advies productloos

Steeds meer financieel adviseurs besluiten om geen bankproducten, verzekeringen, hypotheken en pensioenverzekeringen te verkopen. Zij vinden dat het commerciële belang en de targets een integer, persoonlijk advies belemmert. Deze groep financieel adviseurs vermelden vaak op hun website nadrukkelijk dat zij onafhankelijk adviseren en dus geen financiële producten verkopen. Zij verdienen dus alleen aan financieel advies. Zij hebben daarom geen vergunning van de AFM. Deze vergunning is verplicht voor alle financieel adviseurs die wel verdienen aan verkoop van hypotheken, leningen en productgebonden advies. De Personal money scan voelt zich in de categorie productloos lekker in zijn vel.